red point Новини

За нуждата от видеонаблюдение

01.10.2018

Статията е част от специалното издание NRJ NEWS - октомври 2018 pdf

Photo by Matthew Henry on Unsplash

Видеонаблюдението вече е част от начина ни на живот и това е сред най-необходимите иновации за нашето съвремие. Защото светът, в който живеем, е динамичен, често опасен и това е един от малкото начини, чрез които можем да гарантираме до голяма степен своята сигурност. 

Камерите са елемент от ежедневието ни и в това няма нищо лошо. Те са средството, което гарантира истина в най-чистия ѝ вид - видяна и заснета, без да може да бъде преправена. Те са средството, което ни осигурява спокойствие, докато наблюдаваме децата си в детската ясла или градина - за жалост, на този етап само в някои от частните такива заведения, макар че дебати по въпроса не спират да се водят. Те са средството, с което работодателите следят отблизо своя бизнес. И не на последно място: те са средството, което ни кара да се чувстваме в безопасност на публичните места, на които знаем, че има постоянно видеонаблюдение. Счита се, че наличието на охранителни камери намалява сериозно престъпността. Доказано е, че видеонаблюдението в паркове и други обществени места сериозно редуцира престъпленията там - побой, изнасилвания, вандализъм и много други. Същото се отнася и за камерите в градския транспорт, за който знаем, че е едно от местата, което също често се превръща в арена на сериозни сблъсъци.

Камерите по пътищата са отделно явление, което заслужава сериозно внимание. Всички сме чували за българите в чужбина, които спазват правилата навън, но щом се приберат у нас, отново започват да шофират непредпазливо и опасно за себе си и останалите участници в движението. Това, което ги кара да бъдат примерни извън страната, е чувството за страх, провокирано от сериозните глоби, които се налагат на шофьорите. Именно това чувство за страх ги кара да намаляват скоростта в участъци, в които знаят, че има видеокамери - за да не бъдат глобени. А този страх е факторът, който може да спаси човешки животи в една от най-мащабните войни: тази по пътищата.

Във време, в което хората имат все по-малко доверие помежду си, камерите могат да бъдат една своеобразна съвременна Темида със завързани очи. Защото записите, които те показват, не взимат страна, а просто дават живот на една обективна истина - без украси, без нужда от тълкуване - такава, каквато е в действителност. Ето защо, за да осигурят спокойствие и сигурност на своите граждани, общините биха могли да обмислят възможността за поставянето на камери на ключови свои локации: такива, на които се събират много хора, както и такива, през които хората се страхуват да преминават сами в късните часове на нощта.

Фактите са красноречиви: престъпността у нас не е никак малка и един от начините да я ограничим е да вземем мерки, чрез които престъпниците могат да бъдат разкривани за много по-кратко време. Защото поставянето на видеокамера може да бъде малка стъпка за една община, но голяма за спокойствието на нейните граждани.


© 2024 NRJ Soft Ltd. Всички права запазени!
Back To Top